114 definities van circulaire economie

500 woorden, 2-3 minuten leestijd

abstract antique architectural design architecture

Circulaire economie en circulair bouwen zijn hot. Iedereen heeft het erover. Verschillende mensen geven een verschillende betekenis aan circulaire economie. Dat kan leiden tot spraakverwarring. Daarom zet dit onderzoek 114 wetenschappelijke definities van circulaire economie op een rijtje.

Literatuurreview

Die 114 definities komen uit andere wetenschappelijke artikelen. Die 114 definities zijn vergeleken op bepaalde punten. Dit type onderzoek heet een literatuurreview. Wetenschappers zijn gek op literatuurreviews.

Meest gebruikte definitie van circulaire economie

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de definitie van het Ellen MacArthur Foundation (Link) gebruiken:

Circulaire economie is een manier om op een gezonde en helende manier producten (waaronder gebouwen) te maken. Circulaire economie vervangt het lineaire productiesysteem waarin veel afval wordt gecreëerd. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van duurzame energie (zoals zonne- en windenergie), geen gebruik te maken van schadelijke chemicaliën, en door geen afval te produceren. Hiervoor is het nodig uitmuntende materialen, producten (gebouwen dus), systemen en business modellen te ontwerpen.

Complete hervorming van alle menselijke activiteiten

Verder verwijzen veel van de 114 onderzochte definities naar reduce (50%), reuse (70%), of recycle (72%). Die verwijzingen naar een of meerdere “R-en” wordt steeds minder na 2012.

Na 2012 beginnen steeds meer wetenschappers te zien dat circulaire economie meer omvat dan alleen het hergebruiken van materialen. Een van die wetenschappers zegt bijvoorbeeld dat circulaire economie betekent dat ‘het hele systeem van menselijke activiteiten herzien moet worden’.

Het doel van circulaire economie

46% van de 114 definities noemt economische voorspoed als hét doel van circulaire economie. Een gezond milieu wordt in 35% genoemd als het doel van circulaire economie. Slechts 19% van de definities verwijst naar een eerlijk sociaal systeem als een doel van circulaire economie. Slechts 1 van de 114 definities zegt iets over toekomstige generaties, waarvoor het van groot belang is dat we goed zorgen voor onze aarde.

Hoe circulaire economie mogelijk wordt gemaakt

Maar 11% van de definities zegt iets over business modellen of andere manieren waarop circulaire economie mogelijk kan worden gemaakt. Er is dus meer aandacht voor nodig, anders komt circulaire economie nooit van de grond.

Ook de rol van de consument wordt maar in 19% van de definities genoemd, terwijl die belangrijk is om circulaire economie mogelijk te maken.

Conclusie

Het begrip circulaire economie wordt door verschillende wetenschappers of verschillende manieren gedefinieerd. Het is belangrijk dat je goed weet waarover je het hebt als je circulaire economie zelf wilt toepassen in je werk of studie.

Om circulaire economie beter te begrijpen zouden we er baat bij hebben als voorbeelden van een goede toepassing van circulaire economie worden beschreven. Voor de bouwsector betekent dat dus dat we moeten gaan beschrijven hoe mensen circulaire gebouwen maken. In dat soort beschrijvingen wordt duidelijk waar mensen tegen aan lopen, en hoe ze die barrières overwinnen.

Op die manier komen we met zijn allen telkens een stapje verder in het creëren van een gezonde aarde.

Bron: Kirchherr, J., Reike, D., Hekkert, M., (2017). Conceptualizing the circular economy: An analysis of 114 definitions. Recourses, Conservation & Recycling, 127, 221-232.

Hey! Vind je het handig dat ik wetenschappelijke artikelen voor je vertaal? Neem contact met mij op voor een verzoeknummer! Je mag een specifiek artikel of onderwerp aandragen en dan ga ik voor jou aan de slag!

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: