5 cultuuraspecten in de bouw die maken dat het moeilijk is om afval op de bouwplaats te reduceren

800 woorden – 3 minuten lezen

LET OP! Vanaf 2022 ben ik verder gaan blogs op www.clearspin.nl. Deze blog en alle andere blogs op deze site zijn ook daar te lezen. En meer 🙂 Ga dus naar www.clearspin.nl voor een actueel overzicht. Volg mij of connect op LinkedIn om niets te missen!

Een aspect van circulair bouwen is natuurlijk het reduceren van afval. Op de bouw wordt namelijk nog altijd veel afval geproduceerd: er wordt bijvoorbeeld te veel besteld, er worden fouten gemaakt die hersteld moeten worden, en de materialen worden geleverd in enorme hoeveelheden plastic.

In deze blog lees je (In de tabel onderaan) dat de ontwerp- en ontwikkelkosten ongeveer 22% bedragen van de totale levenskosten van een gebouw. Deze kosten zijn indicatief voor de belasting op het milieu. Het loont dus om in de ontwerp- en ontwikkelkosten te kijken waar je die druk op het milieu kunt verminderen. Eén van de dingen die je kunt doen is proberen om de productie van afval in deze fase te verminderen.

Twee onderzoekers uit Engeland vroegen zich af welke cultuuraspecten uit de bouw bijdragen (of dus juist niet) aan het reduceren van afval in de ontwerp- en ontwikkelfase van een bouwproject. Daarvoor hebben ze 24 experts, zoals architecten, materiaalleveranciers, ketenmanagers, projectmanagers, en constructeurs, gevraagd hoe zij daarover dachten. De experts zeiden allemaal 5 dingen:

  • Cultuur van maken en doen.

De cultuur in de bouw is erg gericht op iets maken en iets doen. In tegenstelling tot veel andere sectoren, zoals in de vliegtuigbouw, of massaproductie, wordt er in de bouw vaak al begonnen met bouwen, zonder dat de tekeningen en de plannen compleet zijn uitgedacht. Hierdoor ontstaan foutjes, die moeten herstelt, en dat levert natuurlijk afval op.

  • Cultuur van niet-samenwerken en werk over de schutting gooien.

Hier heb ik natuurlijk al meerdere blogs over geschreven, zoals deze of deze. Wat de experts dus eigenlijk zeiden was dat het nog steeds te vaak voorkomt dat de architect iets tekent, dat doorschuift naar de constructeur, en die schuift het weer door naar de aannemer. Er ontstaan allerlei foutjes. Die foutjes moeten hersteld en je weet wat dat oplevert.

  • Cultuur van elkaar de schuld geven

Puntje twee (niet samenwerken) leidt ook tot een cultuur waarin mensen de schuld bij elkaar proberen te leggen. Bijvoorbeeld, volgens de experts voelen architecten zich niet verantwoordelijk om na te denken over hoe ze afval kunnen reduceren, maar de andere partijen gaan ervan uit dat de architecten daar wel over nadenken. We moeten af van die zogenaamde verdeling van verantwoordelijkheden en als een team gaan werken.

  • Cultuur van accepteren dat er nou eenmaal veel afval geproduceerd wordt

Het lijkt wel of iedereen in de bouw al lang heeft geaccepteerd dat er nou eenmaal veel afval wordt geproduceerd. Als je een diepe overtuiging hebt dat afval er nou eenmaal bij hoort, en je het dus een soort van accepteert, dan ga je je daar ook naar gedragen. De focus ligt nog niet echt bij het reduceren van afval. En dus gebeurt het niet.

  • De bouw is conservatief en innovatie is heel moeilijk te implementeren

De 24 experts benoemen dat de reden dat innovatie zo moeilijk te implementeren is in de bouw, is dat veel teams in de bouw vaak eenmalig met elkaar samen werken. Bovendien werken alle partijen ook met meerdere andere partijen samen.

Concreet voorbeeld: aannemer “de bouwhelm” werkt misschien voor 3 corporaties. Als aannemer “De bouwhelm” bij corporatie “het huisje” een innovatie wil doorvoeren (bijvoorbeeld een nieuw type isolatie), zou het heel handig zijn als woningcorporatie “de sleutel” en “de warme haard” die innovatie ook zouden doorvoeren. Immers, innoveren vraagt tijd en geld. Aannemer “de bouwhelm” wil die investering graag terugzien in zijn werk. Echter, woningcorporatie “De sleutel” had net een andere innovatie in gang gezet met het isoleren met stro en “de warme haard” wil isoleren met ouden spijkerbroeken (waarschijnlijk omdat ze deze blog hebben gelezen 😉 )

Andersom werkt het trouwens ook he? Het kan ook zijn dat “Woco de warme haard” uiteindelijk denkt van ok, we gaan mee met aannemer “de bouwhelm”. Maar ze werken ook met aannemer “het hijskraantje”, die juist weer met glaswol isoleert. Etc.

Punt is: iedereen werkt met iedereen samen en dat is maar tijdelijk. Innovaties worden moeilijk doorgevoerd, en daarom blijft iedereen maar hangen in het oude bekende.

BRON: Ajayi, S. O., Oyedele, L. O., Akinade, O. O., Bilal, M., Owolabi, H. A., Alaka, H. A., & Kadiri, K. O. (2016). Reducing waste to landfill: A need for cultural change in the UK construction industry. Journal of Building Engineering5, 185-193.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: