3 tips om bewoners mee te nemen in een transformatie van een achterstandswijk naar een energiezuinige wijk

Aantal woorden: 400, 3 minuten lezen

LET OP! Vanaf 2022 ben ik verder gaan blogs op www.clearspin.nl. Deze blog en alle andere blogs op deze site zijn ook daar te lezen. En meer 🙂 Ga dus naar www.clearspin.nl voor een actueel overzicht. Volg mij of connect op LinkedIn om niets te missen!

Volgens Lee en twee van zijn Koreaanse collega’s, wordt ten aanzien van duurzaamheid,  duurzaam bouwen, en circulair bouwen, vooral veel gefocust op de techniek. Maar er ontbreekt kennis over hoe je dat soort technieken kunt implementeren, met name als het gaat over het renoveren (of sloop – nieuwbouw) van vervallen wijken. Daar gaan Lee en zijn collega’s dus verandering in brengen.

Dit artikel onderzoekt een casus genaamd Ballymun. Dit was één van de meest vervallen wijken in Ierland, maar het is uiteindelijk gelukt om dit te transformeren in een duurzame community.

De onderzoekers hebben alle communicatie richting de bewoners bestudeerd en kwamen erachter dat er drie dingen heel belangrijk zijn geweest in het implementatieproces van duurzaamheid in die heel vervallen wijk Ballymun.

Drie belangrijke aspecten om bewoners mee te nemen in duurzame transformatie van een wijk

Ten eerste bleek het erg belangrijk te zijn geweest dat de bewoners via nieuwsbrieven werden geïnformeerd over relevante ontwikkelingen in de buurt. Dat maakte dat de bewoners stap voor stap werden meegenomen en daardoor ook stap voor stap konden begrijpen waarom er zoveel moeite werd gedaan om de woningen energiezuinig te maken en waarom dat zo belangrijk is. Dit bleek niet alleen het begrip te vergroten, maar ook erg belangrijk om participatie van de bewoners in de projecten te stimuleren.

Ten tweede, in het leerprogramma richting de bewoners werd gefocust op energiezuinige woningen en energiebesparingen. In Ballymun werden eerst nieuwe woningen gebouwd. Pas toen die klaar waren, konden de bewoners geherhuisvest worden. Dat proces duurde best wel lang. Maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, want die tijd werd gebruikt om de bewoners te leren en op te leiden over energiezuinig wonen en energiebesparingen.

Ten derde, precies die traagheid van het hele project, maakte ook dat bewoners stap voor stap konden wennen aan de energiezuinige woningen. Ze konden de bouw bekijken, ze zagen hun buren langzamerhand steeds meer verhuizen, en het er met elkaar over hebben. Doordat niet alles tegelijkertijd kwam, maar dat dus in fases werd opgedeeld, konden de bewoners vertrouwen opbouwen en de juiste verwachten werden geschapen.

Conclusies

Uiteraard zijn er ook context-gerelateerde aspecten die maken dat een dergelijke transformatie van een buurt een succes zijn of niet. Maar de onderzoekers van dit onderzoek denken wel drie heel relevante punten te hebben achterhaald en sowieso hebben ze met dit onderzoek veel aandacht besteed aan de rol van de bewoner en ik denk zelf ook dat dat essentieel is in een wijktransformatie als deze.

Bron: Lee, Y., Lee, S., & Gu, N. (2012). Person-centered approach in environment and energy regeneration of the most decayed area in Ireland. Energy and buildings46, 14-20.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: