3 succesfactoren voor het implementeren van de ISO14001

ISO 14001
BRON VAN DE AFBEELDING: https://www.brinkindustrial.nl/iso-14001-certificaat/ EN ALS JE MEER WIL WETEN OVER DE ISO 14001 kun je gewoon op wikipedia kijken, in dit geval is dat een prima bron van informatie 😉 : https://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_14001

LET OP! Vanaf 2022 ben ik verder gaan blogs op www.clearspin.nl. Deze blog en alle andere blogs op deze site zijn ook daar te lezen. En meer 🙂 Ga dus naar www.clearspin.nl voor een actueel overzicht. Volg mij of connect op LinkedIn om niets te missen!

De ISO14001 is een internationale standaard voor het verbeteren van duurzaamheid van gebouwen. Dat er zo’n standaard is, is natuurlijk handig. Alleen het implementeren van zo’n standaard kan nog best lastig zijn.

Daarom heeft Andrea Chiarini, een onderzoeker uit Italië, bij 140 managers die ervaring hebben met het succesvol implementeren van deze standaard gevraagd wat zij denken dat succesfactoren van hun implementatieproces waren.

Dit heeft Andrea gedaan door eerst op basis van literatuur zes hypotheses te filteren. Die hypotheses heeft zij (of hij, dat weet ik eigenlijk niet) met een online vragenlijst bij die 140 managers voorgelegd. Bij die online vragenlijst mochten de managers ook zelf opmerkingen plaatsen. Dit is de uitslag van die enquête.

Succesfactor 1: de belangrijkste succesfactor was dat de medewerkers van het project betrokken waren.

  • De respondenten van de enquête merkten hierbij op dat het managen van zo’n duurzaam bouwproject een kwestie van houding (attitude) is.
  • Ze merkten ook op dat die werknemers ook adequate informatie en training moeten krijgen. Dat is ook wel logisch natuurlijk: hoe moet je iets implementeren als je over hetgeen je implementeert te weinig af weet?
  • Verder moet die houding ook gestimuleerd worden door het top-management van het bedrijf waar die medewerkers werken.

Succesfactor 2: het topmanagement moet echt gecommitteerd zijn om die ISO14001 te implementeren

  • Het gaat hier niet alleen om commitment, maar ook betrokkenheid en leiderschap. Dit doet me trouwens denken aan de pilot-impasse, waarover ik eerder schreef. Hierin beschrijf ik dat het topmanagement op zich in woorden wel gecommitteerd is, maar dat eigenlijk niet echt omzet in acties. Daardoor gebeurt er uiteindelijk te weinig en slaan succesvolle pilots toch dood.

Succesfactor 3: Verantwoordelijke managers moeten genoeg technische kennis in huis hebben

  • Hierbij merkt een aantal van de respondenten op dat een constructiebedrijf vaak niet genoeg vaardigheden in huis heeft ten aanzien van het nakomen van regelgeving op het gebied van duurzaamheid, en ook niet op het gebied van het meten en controleren van de vervuiling die ze veroorzaken.
  • Hiervoor moeten die personen dan dus ook weer voor worden opgeleid.

Wat tegen de verwachtingen in niet werd ervaren als succesfactoren:

  • Dat het soms onduidelijk is welke aspecten allemaal bijdragen aan verbetering van het milieu en wat de impact is van die aspecten. Het lijkt erop dat de groep respondenten die is ondervraagd voor dit onderzoek, de impact van de bouw op het milieu onderschat.
  • Dat het moeilijk kan zijn om de economische en financiële opbrengst van een duurzaam gebouw in kaart te brengen. Het is vaak wel zo dat het bij de aanbesteding geëist wordt dat de ISO14001 gewoon wordt toegepast, of als het geen eis is maak je wel meer kans de aanbesteding te winnen.
  • Het is niet noodzakelijk dat alle stakeholders actief betrokken zijn bij het implementeren van de ISO14001 – als de opdrachtgever en de medewerkers maar gecommitteerd zijn is het goed.

BRON: Chiarini, A. (2019). Factors for succeeding in ISO 14001 implementation in Italian construction industry. Business Strategy and the Environment28(5), 794-803.

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: