Wat is een tijdelijke woning?

Photo by Vecislavas Popa on Pexels.com

LET OP! Vanaf 2022 ben ik verder gaan blogs op www.clearspin.nl. Deze blog en alle andere blogs op deze site zijn ook daar te lezen. En meer 🙂 Ga dus naar www.clearspin.nl voor een actueel overzicht. Volg mij of connect op LinkedIn om niets te missen!

De tijdelijke woning is klein, modulair en verplaatsbaar

Er zijn wat mij betreft twee perspectieven op de term tijdelijke bouw. Het eerste perspectief wordt bijvoorbeeld geschetst door Eigen Huis Magazine in November 2021. In een artikel gaan ze in op de term tijdelijke woning, die denk ik heel gangbaar is. “Tijdelijke woningen zijn verplaatsbaar”, “Tijdelijke woningen zijn gemiddeld tussen de dertig en veertig vierkante meter groot”, “Tijdelijke woningen leken voorheen vaak op zeecontainers”, “Steeds vaker bestaan tijdelijke woningen uit modulaire bouw en worden ze ter plekke opgebouwd met geprefabriceerde onderdelen waarmee vrijwel eindeloos is te variëren”. Het plaatje dat Eigen Huis Magazine bij het artikel plaatst is ook opvallend. Ze laten een tent zien. En inderdaad is dat natuurlijk een ultieme vorm van een wel heel tijdelijke woning. Al met al schetst Eigen Huis Magazine een perspectief van een tijdelijke woning als kleine, modulaire bouwmodules die makkelijk te schakelen en te verplaatsen zijn. Dit is inderdaad een prima beschrijving van hoe veel mensen tijdelijke woningen beschouwen.

Alle woningen zijn tijdelijke woningen
Maar ik wil dit gangbare beeld van tijdelijke woningen aanvullen met de stelling dat alle woningen tijdelijke woningen zijn. Immers, de functionele, technische of economische levensduur van iedere woning ter wereld houdt vroeg of laat op en dan willen we ervan af. Er zijn allerlei redenen dat we uiteindelijk van een woning af willen. De woning is uitgeleefd en “technisch helemaal op”, het onderhoud wordt onbetaalbaar, de woning staat in de verkeerde omgeving, de woning is te groot of te klein, de woning is te lelijk, noem maar op. Op dat moment willen we van de woning af. We zullen dan een deel of de gehele woning slopen, ontmantelen of verplaatsen. Die grond die ontstaat gebruiken we vervolgens om op die plek te verdichten, andere type woningen te realiseren, of de grond terug te geven aan de natuur. Vroeg of laat komt iedere woning die wij of generaties voor ons gebouwd hebben aan een einde. Daarom beschouw ik alle woningen als tijdelijke woningen.

Geneuzel over terminologie

Nou kun je je afvragen waarom het geneuzel over terminologie van tijdelijke woningen belangrijk is. Ik denk dat als bouwers, ontwikkelaar, architecten, opdrachtgevers, en gemeenten zich veel meer gaan realiseren dat alle woningen tijdelijk zijn, ze waarschijnlijk heel anders gaan bouwen. Als je weet dat je alles over een aantal jaar moet gaan ontmantelen of verplaatsen, ga je niet meer gieten, kitten, lijmen, en purren. Als je weet dat je tent over een aantal jaar moet afbreken, dan zal je veel meer gebruik maken van modulaire en geprefabriceerde elementen die je met kliksystemen en andere droge verbindingen aan elkaar schakelt.

Helaas wordt nog te vaak niet gerealiseerd dat die bakstenen twee-onder-een-kapper, en bijvoorbeeld die betonnen galerijflat ook gewoon tijdelijke woningen zijn waar we vroeg of laat vanaf willen. Daarom is het zo belangrijk dat we bij de bouw of renovatie van alle woningen ons al beseffen dat die woning tijdelijk is en dat we een plan hebben hoe we aan het  einde van de levensduur van die woning omgaan met de materialen die gebruikt zijn. Dat wij ons de tijdelijkheid van woningen gaan realiseren is niet alleen goed voor het milieu, maar wellicht ook een antwoord op de woningnood. Daar kom ik in mijn volgende blog op terug.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: